Ze zijn het zat bij het OMT. De medici, virologen en epidemiologen in het Outbreak Management Team vinden dat het anders moet. Steeds maar weer die adviezen voor de korte termijn, vooral gebaseerd op gezondheidsrisico’s. Wordt het niet eens tijd dat er ook naar andere aspecten van het leven wordt gekeken? Naar economische gevolgen bijvoorbeeld, of sociale? Waarom bepalen medici eigenlijk het coronabeleid? Het roer moet nou eens om.
Dit klinkt vreemd hè? Twee jaar lang waren het juist mensen buíten het OMT die met deze klacht kwamen. Vanuit de ondernemerswereld, vanuit economen, onderwijs, vanuit de geestelijke gezondheidszorg, vanuit het Sociaal en Cultureel Planbureau. De roep om perspectief in deze eindeloze coronacrisis kwam van alle kanten.
Daarom was het wonderlijk dat uitgerekend vanuit het OMT nu dit geluid kwam, inclusief een aanzet tot een
langetermijnplan. In de Volkskrant presenteerden initiatiefnemers arts-microbioloog Jan Kluytmans (OMT) en arts maatschappij en gezondheid Anja Schreijer (OMT) dit plan. Ze zijn het getalm van het kabinet zat:
“Wij zaten al heel lang, soms met gekromde tenen, te denken: er moet toch echt iets komen.”
Dat langetermijnplan van het kabinet moet er deze maand zijn. Dat hebben premier Mark Rutte en zorgminister Ernst Kuipers onlangs in een coronadebat in de Tweede Kamer weer bevestigd. En anders hadden Kluytmans en Schreijer dat even kunnen vragen aan een van de aanwezigen tijdens die ene sessie die ze over dit initiatief hebben genomen. Want Kluytmans zegt wel in de krant:
“Bij VWS doen ze het blijkbaar ook, maar geen van de mensen die bij onze bijeenkomst aanwezig waren, is daarbij betrokken.”
Maar dat is een beetje raar. Bij de ondertekenaars van het document, én aanwezig tijdens die brainstorm van deze club was Mark Roscam Abbing, programmadirecteur-generaal Samenleving en COVID-19. Hij is nota bene de topambtenaar die aan dat langetermijnplan werkt voor het kabinet. Hij doet het onderdeel economie en samenleving. En dat moet dan worden samengevoegd met de aanpassingen in de zorg (capaciteitsuitbreidingen) en dan slaat VWS er een nietje doorheen en ligt er een plan. (In
een eerdere nieuwsbrief schreef ik daar al uitgebreid over.)
Maar goed, om meerdere redenen is niet helemaal duidelijk of we het plan vanuit deze OMT-leden serieus moeten nemen. Ze hebben mensen van buiten laten aanschuiven, zoals dus deze topambtenaar. Maar ook SCP-directeur Kim Putters, TU Delft-onderzoeker Bas Kolen en ondernemer en internetexpert Danny Mekić. Er is wel voor gezorgd dat de mensen uit de medische hoek in de meerderheid bleven.
En dat is te merken. Je kunt namelijk als uitgangspunt nemen: nooit meer lockdown, hoe moet de zorg zich aanpassen? (de lijn van ondernemers en werkgevers). Maar je kunt ook aan de andere kant beginnen: hoe kan de samenleving zich structureel aanpassen? Je raadt het al, deze club kiest de tweede lijn. Sterker nog, het is het uítgangspunt van deze brainstorm dat het zorgdeel wel op orde is: