Maandag staan de nieuwe ministers van kabinet-Rutte 4 op het bordes. Eindelijk. Het wordt een gemêleerd gezelschap van oude bekenden en nieuwe gezichten. Half vrouw, half man, voor Ruttes doen zeer vooruitstrevend. Alle zittenblijvers komen op een nieuwe plek. In die zin krijgt iedereen een functie elders. Wat valt op?
Mark Rutte (Algemene Zaken)
Het nieuwe elan moet niet van de VVD-premier komen. Hij is de stabiele factor, de enige die op dezelfde plek blijft zitten. Hoe zou het hem vergaan met zijn baanbrekende ideeën over de nieuwe bestuurscultuur? En overleeft hij de komende drie parlementaire enquêtes? Hoe zal de sfeer zijn in een coalitie waarin zoveel is gebeurd in de voorgaande maanden? Rutte weet dat Sigrid Kaag, Wopke Hoekstra en Gert Jan Segers hem scherp in de gaten houden. Hoe snel scheiden alsnog de wegen?
Sigrid Kaag (Financiën)
Klagen dat Kaag (D66) geen typische Financiën-profiel heeft, is een beetje flauw. Gold dat wel voor Wim Kok (FNV-voorzitter), Jan Kees de Jager (bedrijfseconoom en IT-ondernemer), Jeroen Dijsselbloem (landbouweconoom) of Wopke Hoekstra (consultant na een studie rechten)? Je kunt wel zeggen dat het opvallend is dat staatssecretaris Hans Vlijbrief (als iemand een hardcore Financiën-man is, is hij het) is gepasseerd. Kaag wil de machtigste positie in het kabinet en kan zo goed rivaal Rutte in de smiezen houden. Aast ze op zijn plek?
Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken)
De overgang vanaf Financiën is geen promotie te noemen. Dat krijg je ervan als je de tweede positie in de coalitie bent kwijtgeraakt. Als minister van Financiën praatte Hoekstra (CDA) over alles mee, er wordt geen cent verplaatst zonder diens instemming. Nu heeft hij zijn eigen hoekje, als is dat hoekje wel heel erg groot. Ministers van Buitenlandse Zaken zijn meestentijds de hort op. Hoe wil hij het CDA smoel geven vanuit Vanuatu of Manilla? Of wil hij dat helemaal niet meer?
Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen)
Op Landbouw zat Schouten (CU) met dat ingewikkelde stikstofdossier. Daarvan is ze verlost. Nu verruilt ze boze boeren voor boze bejaarden. Want als minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen mag je aan gepensioneerden uitleggen waarom hun pensioenen bevroren zijn terwijl de pensioenkassen uitpuilen. Ook mag ze aan de slag met de Participatiewet, waaronder de bijstand valt. Opvallend: Schouten is straks minister ‘voor’ Armoedebeleid etc. Geen minister ‘van’. Een minister ‘van’ is eindverantwoordelijk voor een heel departement, inclusief begroting. Een minister ‘voor’ speelt tweede viool. Een veredeld staatssecretariaat?
Karien van Gennip (Sociale Zaken)
In een ver verleden was deze CDA'ers staatssecretaris van Economische Zaken. Toen was Van Gennip verantwoordelijk voor ‘Pieken in de delta’, het programma waarmee regionale groeisectoren werden aangewezen. Nu zal ze als minister van Sociale Zaken vooral de arbeidsmarkt op haar bordje krijgen. Het vorige kabinet slaagde er niet in de doorgeslagen flexibilisering terug te dringen. Van Gennip mag dat karwei afmaken, op basis van een nogal vaag deel van het regeerakkoord.
Marnix van Rij (Fiscaliteit)
Deze andere CDA'er zal met de minister van Sociale Zaken aan de slag moeten met de arbeidsmarkt. De grote vraag is hoe je echte zzp'ers en schijnzelfstandigen uit elkaar houdt. Vroeger hadden we daarvoor de VAR, de Verklaring Arbeidsrelaties. Tegenwoordig hebben we dikke mist. Van Rij was in een ver verleden betrokken bij een vette crisis in het CDA toen hij het als partijvoorzitter wilde opnemen tegen Jaap de Hoop Scheffer als potentiële politiek leider. Recent werd hij teruggevraagd als partijvoorzitter, deze keer vanwege de puinhoop die anderen hadden veroorzaakt. De voormalig senior belastingconsultant bij Ernst & Young zei vorige week dat Nederland geen belastingparadijs is.
Micky Adriaansens (Economische Zaken)
Ministers van Economische Zaken gaan doorgaans over niet zo heel veel. Ze hebben een kleine begroting en het industriebeleid bestaat niet meer. Dus veel poen en wetgeving heeft deze VVD'er, directeur van organisatieadviesbureau Twynstra Gudde, niet in handen. Toch is het economische beleid de laatste jaren steeds belangrijker geworden. Adriaansens zal een antwoord moeten formuleren op de dreigende uittocht van grote bedrijven. Sommige zijn al weg, anderen zinspelen daarop.
Rob Jetten (Klimaat en Energie)
Net als Carola Schouten is ook deze D66'er een minister ‘voor’. De tweede man van D66 is beloond met een typische D66-portefeuille. En ga er maar aanstaan. Het nieuwe kabinet wil met een klimaatfonds van €35 miljard komen. Geld uitdelen is niet zo moeilijk, maar Jetten moet ervoor zorgen dat het geld ook goed besteed is. Én hij moet recht breien wat de vorige keer verkeerd ging: klimaatbeleid heeft draagvlak in de samenleving nodig.
Hugo de Jonge (Volkshuisvesting)
We hebben weer een woonminister. Er moeten 100.000 woningen per jaar worden gebouwd, dat lukte de vorige kabinetsperiode steeds maar niet. Het CDA schuift zijn meest veelbelovende politicus naar voren. Van beloofde testen, vaccinaties en boosters gaan we nu naar beloofde huizen. De Jonge mag de ene crisis voor de andere verruilen. Misschien dat deze portefeuille voor hem iets minder hectisch is, maar toch zullen veel ogen op hem gericht blijven: de wooncrisis staat met stip op nummer één van meest dringende problemen in dit land.
Ernst Kuipers (Volksgezondheid)
Hij moest eerst nog even lid worden van D66, maar nu ligt de weg vrij voor onze nationale ‘beddenbaas’ om minister te worden. De afgelopen jaren was hij de trouwe lakei. Soms prikkelde hij met zijn optredens in de media, maar meestal was hij de minister ten dienste met zijn politieke en bezwerende antwoorden. Terwijl ic-baas Diederik Gommers het vuurtje opstookte over een dreigende code zwart, zei Kuipers alweer snel dat die crisis bezworen was. Met het academische ziekenhuis in Rotterdam heeft Kuipers ervaring met het aansturen van een complexe organisatie. Maar hoe houdt hij zich tegenover hijgerige Tweede Kamerleden? Volkgezondheid krijgt met Kuipers weer een medicus aan het roer. Voordeel: hij heeft verstand van zaken. Nadeel: als coronaminister moet hij meer belangen meewegen dan alleen die van de zorgsector, zeker nu de capaciteit van de zorg een beperkende voorwaarde van de economie is geworden. Hoe slaat deze balans uit?
Aukje de Vries (Toeslagen)
Dit VVD-Kamerlid wordt ‘beloond’ met het staatssecretariaat dat met Toeslagen is belast. Zij neemt de ondankbare taak van Alexandra van Huffelen over. Die mocht elke paar weken een nieuw ‘beste ouders’-filmpje opnemen, om maar weer eens uit te leggen hoezeer het haar speet dat de compensatie opnieuw op zich liet wachten. De Vries was in de Kamer woordvoerder coronabeleid en daarmee soms als de kop van Jut. Het lijkt erop dat sommige mensen zó graag bewindspersoon lijken te willen worden dat ze elke portefeuille accepteren. Is deze raspolitica de complexe structuren van de Toeslagendienst de baas? En gaat zijn het nogal vage plan voor afschaffing van de toeslagen uitwerken?
Hans Vijlbrief (Mijnbouw)
Ach. Waarom? Hoezo? De D66'er kwam twee jaar geleden uit Brussel, gaf een topbaan bij de eurogroep op om staatssecretaris Fiscaliteit te worden. En wat is zijn beloning? Het gloednieuwe Mijnbouw. Ik wist niet dat we nog mijnen hadden. Vijlbrief ongetwijfeld ook niet. Zitten hij en Aukje de Vries klaar om geofferd te worden na de parlementaire enquêtes? Vijlbrief zal de compensatie voor de Groningse gasslachtoffers moeten regelen - eindelijk. Lekkere start ook nu het vorige kabinet nog net even de gaskraan weer opendraait. Sterkte.