De basisscholen gaan maandag weer open. Winkeliers mogen een afgifteloket openen voor online bestelde producten vanaf woensdag. Maar verder is er voorlopig weinig mogelijk. Voor het kabinet was dit een lastige afweging. Met het aflopen van de lockdown op 9 februari was er alweer een roep om versoepelingen. Maar de veel besmettelijker Britse coronavariant gooit roet in het eten.
Zoals premier Mark Rutte dinsdag
zei:
“Maar ik begin in het hier en nu, bij het grote dilemma waar we weken continu mee worstelen. Namelijk dat de besmettingscijfers langzaam maar zeker dalen, dat ook het aantal mensen met corona in de ziekenhuizen weliswaar langzaam, maar ook iets daalt. Maar dat alle doorrekeningen wijzen op een derde golf die onvermijdelijk op ons af lijkt te komen.”
Een slag om de arm: de derde golf
lijkt onvermijdelijk op ons af te komen. Dat resulteerde in zeer zuinige adviezen van het Outbreak Management Team.
Eentje over het openen van de basisscholen en
eentje over de overige maatregelen. Over de opening van de scholen, die door ministers vorige week vrijdag al werd aangekondigd is het OMT ook nog heel terughoudend. Om te beginnen staan niet alle OMT-leden erachter:
“Een aantal OMT-leden geeft aan dat zij de risico’s op dit moment te groot achten om überhaupt over een versoepeling, zoals heropenen van de scholen, positief te willen adviseren. Zij zouden de situatie liefst eerst nog een aantal weken willen volgen, onder voortzetting van de huidige maatregelen.”
De meerderheid van het OMT is wel akkoord, maar doet dat op basis van argumenten buiten hun medische en virologische expertise:
“In meerderheid erkent het OMT dat er op grond van diverse maatschappelijke afwegingen dringend ruimte gewenst is voor perspectief en enige versoepeling, ondanks de risico’s die dat met zich meebrengt op verspreiding van het virus, mits deze uiteraard niet te groot zijn.”
Opvallend is dat het OMT nadrukkelijk stelt dat er geen bijkomende versoepelingen mogen plaatsvinden. Uiteindelijk stemmen ze wel in met het afgifteloket voor winkels (click & collect). Maar dat is het dan ook.
Minder aandacht deze week was er voor het zuinige vervolgadvies over de routekaart. Daarin is nu ook opgenomen welke versoepelingen kunnen worden doorgevoerd bij welke signaalwaarde. Daarbij zal het kabinet vooral sturen op ziekenhuisopnames. De weg terug gaat tergend traag, maar het kabinet heeft in ieder geval de strategie losgelaten dat de routekaart een eenrichtingsverkeer is, waarbij er alleen maar verzwaard kan worden en niet versoepeld.
Daar zijn de medische experts het niet mee eens. Zij steunen de inzet van stapgewijze versoepelingen. Maar pas als we op het niveau ‘waakzaam’ zijn beland. En dat was nu juist de oude aanpak. Dat betekent dat er alleen maar stapje voor stapje versoepeld wordt als het aantal ziekenhuisopnames minimaal is. Als je al versoepelt op een hoger risiconiveau dan zit je bij de minste of geringste tegenvaller alweer in de problemen:
“Daarom brengt het bij signaalwaarden passend bij niveau ‘ernstig’ afschalen van (landelijke) maatregelen het risico met zich mee dat er te snel en te vroeg wordt afgeschaald waardoor de besmettingen snel weer zullen toenemen. Er ontstaat daardoor een ‘jojo’-effect; opeenvolgende golven in de incidentie.”
Nu speelt dat nog niet, want er is nauwelijks ruimte voor versoepelingen. Eerst willen kabinet en OMT die derde golf afwachten. Maar je kunt er vergif op innemen dat dit verschil van inzicht straks tot de nodige wrijving tussen politiek en medici gaat opleveren.